Slikken

 

Slikproblemen bij kinderen

Als de borst- of flesvoeding bij een baby niet goed gaat of als bij een dreumes het eten van een lepel, het drinken uit een beker of het leren kauwen moeizaam verloopt, kan de logopedist helpen. De behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij jonge kinderen wordt preverbale logopedie genoemd. Alle informatie over de preverbale logopedie van Verbalis lees je hier. 

Slikproblemen bij volwassenen

Er zijn twee soorten slikproblemen:

  • Het eten niet goed weg krijgen; het blijft ‘hangen’ in de mond, keel of slokdarm.
  • Het eten of drinken komt in de luchtpijp, waardoor je je verslikt.

De klachten die ontstaan kunnen variëren. Zo kan sprake zijn van bijvoorbeeld: hoesten tijdens het eten of drinken, kokhalzen, veelvuldig boeren, een brok in de keel voelen, speekselverlies of een slechte adem. Verder kan de stem anders klinken na het eten, maar ook een longontsteking kan een gevolg zijn van slikklachten. Al deze klachten verstoren een gezond en sociaal eet- en drinkpatroon. 

Oorzaak slikproblemen bij volwassenen
Bij slikproblemen gaat er dus iets niet goed in de mond of keel. Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals: een infectie (keelontsteking), spierziekte, hersenletsel, neurologische ziektebeeld zoals de ziekte van Parkinson, een auto-immuunziekte, afwijkingen in het maag-slokdarmkanaal, maar ook de behandeling van een tumor in het mond- of keelgebied. Sommige medicijnen veroorzaken of verergeren slikproblemen. Bijvoorbeeld medicijnen waardoor je spieren of zenuwen minder goed werken of medicijnen waarvan je een droge mond krijgt, zoals plastabletten. Soms is de oorzaak van een slikprobleem niet duidelijk.


“Mijn lichaam maakt te weinig speeksel aan. Hierdoor werd het eten van een boterham lastig. Vooral droog eten leek soms vast te gaan zitten in mijn keel. Ik kreeg angst voor slikken en eten. Mijn arts stuurde me naar de logopedist. Zij heeft me geleerd met mijn slikproblemen om te
gaan. Ik ga nu zelfs weer uit eten met vrienden.”

Ina (54 jaar) - Syndroom van Sjögren

Ervaart u slikproblemen?

Neem bij een ernstig slikprobleem altijd contact op met de huisarts.
Ervaart u slikproblemen, maar krijgt u wel voldoende vocht en voeding binnen? Dan kan onze logopedist mogelijk helpen. De logopedist onderzoekt de oorzaak en hoedanigheid van de slikstoornis en hoe ernstig het probleem is. Soms is het nodig dat een KNO-arts meekijkt. Daarna kan de logopedist u behandelen, zodat u zich minder vaak verslikt en het eten en drinken weer soepeler verloopt.
 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de therapiemogelijkheden die wij hebben bij slikproblemen? Mail ons gerust. Wilt u zich direct aanmelden, vul dan het aanmeldformulier in. Na ontvangst van het formulier nemen wij contact met u op.