Slikken is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Kinderen kunnen problemen hebben met slikken. Het probleem komt vaak voor bij kinderen die te vroeg geboren zijn. Maar ook bij kinderen met een (aangeboren) handicap of spierziekte. Soms kan er ook iets anders aan de hand zijn en is het tijdelijk van aard.

Voor sommige kinderen is niet het eten, maar het slikken zelf een probleem. Hierdoor kan het kind zich regelmatig verslikken of gaan spugen. Soms kan een kind helemaal niet eten of drinken.
Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders hebben deze slikproblemen veel invloed op het dagelijks leven. Wanneer het niet lukt om je kind goed en veilig te laten eten, voel je je tekort schieten. Dat zorgt voor stress, ongerustheid en onmacht.’

Logopedie kan helpen
Bij het herkennen van slikproblemen en het stellen van een goede diagnose zijn vaak meerdere disciplines betrokken. De logopedist speelt daarin een belangrijke rol.

In eerste instantie is de behandeling gericht op het oplossen van de problemen. Door intensieve training wordt geleerd om het slikken gemakkelijker en veiliger te laten plaatsvinden. Mocht dit niet mogelijk zijn dat is het aanleren van een andere sliktechniek of aangepaste, gemakkelijke voeding te adviseren.