Wet en regelgeving

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”20px” padding_right=”” padding_bottom=”20px” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Identificatieplicht in de zorg

Als u medische zorg ontvangt, zoals in onze logopediepraktijk, moet u een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Zorgverleners controleren daarmee of u degene bent die bij het Burgerservicenummer (BSN) hoort. De overheid wil met de legitimatieplicht in de zorg fraude tegengaan. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. Wij willen u dan ook vragen om bij de eerste afspraak ervoor te zorgen dat u een geldig legitimatiebewijs bij u heeft. Verdere informatie kunt u ook terugvinden op de website van de Rijksoverheid.

Privacy

Onze logopedisten nemen kennis van feiten van vertrouwelijke aard. Binnen Logopediepraktijk Verbalis wordt zorgvuldig omgegaan met deze informatie. De  Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt nageleefd. Zonder uw toestemming zullen derden niet op de hoogte gesteld worden van de gegevens, die tijdens het onderzoek en de behandeling verkregen zijn. Het is wel gebruikelijk dat we, uitsluitend met uw toestemming, de verwijzer en andere betrokkenen, zoals de leerkracht of de schoollogopedist, op de hoogte stellen van verloop en resultaat van het onderzoek en/of de behandeling. Patiëntengegevens worden gedurende 15 jaar bewaard (voor kinderen geldt dat deze bewaartermijn ingaat vanaf hun 18e levensjaar en kan dus meer dan 15 jaar bestrijken). Na afloop van die periode worden de gegevens door de praktijkhouder vernietigd. Voor meer informatie lees ons Privacy statement Verbalis.

Klachtenregeling/ Wkkgz

Het klachtenrecht voor patiënten is vastgelegd in de wet Wkkgz. De klachtenregeling van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) is hieraan verbonden. Logopediepraktijk Verbalis volgt deze klachtenregeling. Wij hopen van harte dat onze logopedische hulp aan uw wensen zal voldoen. Heeft u klachten over het logopedisch onderzoek en/of de logopedische therapie dan vinden we het fijn dat u dat eerst met de behandelend logopedist bespreekt. Als de logopedist niet weet dat u ontevreden bent, kan zij de klacht niet oplossen.
Verder beschikt logopediepraktijk Verbalis over een onafhankelijke klachtenfunctionaris, mevrouw Janet Klaster. Zij kan u, als onafhankelijk persoon, gratis van advies voorzien met betrekking tot de indiening van een klacht en bijstaan bij het formuleren van de klacht en het onderzoeken van de mogelijkheden om tot een oplossing voor de klacht te komen. Lees ook: U heeft een klacht.
Informatie over de klachtenregeling krijgt u van de behandelend logopedist en is te vinden in de cliëntenmap in onze wachtkamers. Voor meer informatie voor patiënten over de Klachten- en geschillenregeling Paramedici kunt u kijken op:  www.kwaliteitsregisterparamedici.nl.

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Een zorgverlener kan in zijn of haar praktijk te maken krijgen met slachtoffers van huiselijk geweld of kindermishandeling. Dat brengt altijd schrik en zorg met zich mee. Daarom is de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling ontwikkeld. Vanaf 1 juli 2013 zijn beroepskrachten, waaronder logopedisten, bij wet verplicht deze meldcode te gebruiken bij signalen van geweld. De meldcode beschrijft in 5 stappen wat bijvoorbeeld een huisarts, leerkracht, verpleegkundige, begeleider in de kinderopvang of hulpverlener moet doen bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld. De NVLF (Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie) heeft een eigen meldcode opgesteld, die wij in onze logopediepraktijk gebruiken.

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]